A nők védelmében

A nők a 20. században végig lendületesen küzdöttek a jogaikért, és az egyenlő bánásmódért, mind a karrierjük, mind a társadalmi helyzetüket tekintve. A 21. században a törvény szerint egy nő már jogosult az egyenlő esélyre, és a férfiakéval megegyező bérezésre. Sajnos sokszor a törvények gyakorlati alkalmazása nem teljesül a valóságban.
Mind a mai napig történnek visszaélések a nőkkel szemben, nem csak szellemi, de testi szinten is. A Randivonal.hu munkatársai fontosnak tartják, hogy a nők egyenlő társadalmi helyzetét, és a bántalmazás elleni fellépést is képviselje. A Nők védelmében oldal azért jött létre, hogy összefoglalja a legfontosabb magyar szervezeteket, ahol a nők érdekeit jelentősen képviselik.

NANE Egyesület – Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület

Az Egyesület 1994-ben jött létre, hogy fellépjen a nők és a gyerekek ellen elkövetett párkapcsolati és családon belüli erőszakkal szemben. Sokszor a bántalmazottak nem mernek segítséget kérni, mert úgy gondolják, nem hisznek nekik. A NANE tagjai hisznek az áldozatnak, és több segélyvonalat is működtetnek. Lehetőség van támogató csoportokhoz csatlakozni, ahol az áldozatok hasonló helyzetű nőkkel is megbeszélhetik a problémáikat.

Segítségnyújtás

Segélyvonal bántalmazott nőknek: 06-80-505-101
(Hétfő, Kedd, Csütörtök, Péntek 18-22-ig. Ingyenesen hívható mobilról is.)
Szexuális erőszak segélyvonal: 06-40-630-006
(Péntek 10-14-ig. Helyi tarifával hívható.)

Patent – Patriarchátust Ellenzők Társasága

A szervezet fő célja, hogy a nők elleni erőszak áldozatok és reprodukciós jogaikban sértettek számára jogi és pszichológiai segítséget nyújtanak. A nemi alapú előítéletesség ellenében tevékenykednek a jogalkotás és a jogalkalmazás területén is. Ingyenes jogsegélyszolgálatuk jogi és pszichológiai információkat oszt meg a hozzájuk forduló nőkkel. A bántalmazó kapcsolatban élő nőknek különösen fontos, hogy a vonatkozó jogszabályok mellett az emberi jogaikkal is tisztában legyenek.

Segítségnyújtás

Jogsegély vonal
06-70-25 25 254
Szerda 16-18-ig
Csütörtök 10-12-ig
Email: jog@patent.org.hu

További információ

http://patent.org.hu/

Női érdek – Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség

A Szövetség 2003. október 3-án alakult. A szövetség célja, hogy magyar nők társadalmi és jogi egyenlőséghez hozzájáruljon, és a nemek esélyegyenlőségére felhívják a figyelmet. A szövetség igyekszik a nők szociális helyzetét, életesélyét és életminőségét a maga eszközeivel segíteni! A szövetség tagjai fellépnek a nőkkel szembeni diszkrimináció és erőszak minden formájának tilalmáért is.

Segítségnyújtás

További információ

http://noierdek.hu/2/

Nőkért.hu – Nőkért Egyesület

A Nőkért Egyesület célja a jelentős teljesítményt nyújtó nők és a feminizmus történetének megismertetése, valamint a nőkkel szembeni erőszak és a szexizmus elleni küzdelem. Az egyesület fő tevékenységébe tartozik többek között az ismeretterjesztő és lobbista-aktivista munkák. Az oktatásszervezésben is részt vesznek, melynek keretében tavaly létrehozták a Nőkért Szabadegyetemet, valamint továbbra is minden lehetséges fórumon követelik az Isztambuli Egyezmény ratifikációját. Amennyiben Magyarország ratifikálná az egyezményt, törvényi garancia lenne rá, hogy a családon belüli erőszak és a szexuális erőszak minden (nem csak a súlyos) formája esetén büntető eljárást indítson. A Nőkért Egyesület folyamatosan várja új tagok jelentkezését, akik akár a honlap szerzőiként, vagy rendezvények szervezőiként vennének részt a munkánkban.

Segítségnyújtás

További információ

https://nokert.hu

Magyar Nők Szövetsége

A Szövetség 1989-től tevékenykedik, politikai pártoktól függetlenül. A nők által megfogalmazott problémák és a mindenkori döntéshozók közötti kommunikációt segítik elő. Fellépnek minden olyan társadalmi megnyilvánulás ellen, amely nyíltan vagy burkoltan akadályozza a nők hivatásbeli vagy közéleti szerepvállalását. Támogatja a nők minél nagyobb arányú részvételét a közéletben. Segíti a nők munkaerő-piaci arányának növelését, a munkaerő-piac igényeihez igazodó átfogó és minden nő számára elérhető átképzéseket, továbbtanulási lehetőségeket.

Segítségnyújtás

További információ

http://nokszovetsege.hu/
A honlapon a jobb élmény és a biztonság érdekében sütiket (cookie) használunk. További információk