Vissza az oldalra

Mi ez?

A KSH adatai szerint a legutóbbi népszámláláskor Magyarországon minden harmadik háztartás egyszemélyes volt, számuk meghaladta az 1 millió 317 ezret – azaz tíz év alatt 300 ezerrel gyarapodott az egyedül élők száma hazánkban. Ez azt jelenti, hogy egyre több embert érint a megromlott kapcsolat, a válás és az újrakezdés témaköre.

Ez az oldal azért jött létre, hogy a párkapcsolati válságban szenvedők, a válófélben lévők és az újrakezdők szakértő segítséget, tanácsokat kapjanak magánéleti problémáik rendezésére, a legjobb megoldás megtalálására.

Egy idős, nagyon okos pszichoanalitikusnak, Wilfred Bionnak a halála előtt nem sokkal az volt az utolsó mondata, hogy csak az lépjen kapcsolatba, aki szeret viharos tengeren vitorlázni. És ezt azért mondta, mert nagyon sokan jártak hozzá, akik azt hitték, hogy ha egy párkapcsolat viharos, akkor valami baj van. De ő rájött arra, hogy a párkapcsolat nem lehet más, csak viharos. Vannak olyan tengerészek, akik szeretik, élvezik, és túl akarják élni a viharokat. Sőt, ő egyenesen azt mondta, hogy aki nem élvezi, vagy el akarja kerülni a vihart, az ne is legyen tengerész.

Statisztikai adatok

Hazánkban az elmúlt évek-évtizedek során egyre csökken a házasságkötések száma, aválások száma pedig folyamatosan növekszik. 2013-ban 36 900 házasságot kötöttek, miközben 64 600 házasság szűnt meg.

30-35 év alatt ma már egyre ritkábban kötnek házasságot a nők és férfiak. A házasságkötések növekedésének közel 70 százaléka a 35-39 éves nőknek köszönhető.

2013-ban nem változott a házasságkötések életkor szerinti profilja, továbbra is a 20-as éveik második felében járó nőknél, és a 30-as éveik elején járó férfiaknál volt a leggyakoribb a házasságkötés, bár az előző évhez képest mindkét frekventált korcsoportban mérséklődött a házasságkötési kedv.

Az alább látható mérleg az újonnan létrejövő és a megszűnő házasságok számát veti egybe. A házasságok mérlege 36 éve folyamatosan negatív, vagyis több házasság szűnik meg, mint amennyi új létrejön. 2013-ban (36 900 házasságkötés, 64 600 válás) 100 házasságkötésre 175 házasság megszűnés jutott.

Az elmúlt évtizedekben ezeknek a tendenciáknak köszönhetően a népesség összetétele jelentős változáson ment keresztül. Ma a lakosság mindössze 43 százaléka él házasságban, 34 százalékunk egyedülálló (nőtlen/hajadon), és minden nyolcadik ember (12%) elvált.

1990 2000 2012 2013
Házasságkötés 66 405 48 110 36 161 36 900
Megszűnt házasság 89 817 79 685 67 738 64 600
Halál következtében 64 929 55 698 45 908 44 600
Válás következtében 24 888 23 987 21 830 20 000

A nők körében 1,3-szoros az elváltak aránya, mint a férfiaknál – ez a házassági és újraházasodási szokásaik és lehetőségeik nemenkénti eltéréseiből adódik.

A párkapcsolatok szakaszai

„Aki velünk szembe jön az utcán, nem a párunk, csak a lehetőség arra, hogy azzá váljon.” /Popper Péter/

Mielőtt elkezdenénk általánosítani a kapcsolatokat, tudnunk kell, hogy minden párkapcsolatnak önálló élete van. Mint a gyermek, a párkapcsolat is megszületik, és felnő. A szerelmes párból az egymást elfogadni, tisztelni tudó kapcsolatig azonban hosszú az út. Ezen az úton jó estben megtanuljuk egymást. Megélünk, és megoldunk egy-két krízist, és ha eleget „dolgoztunk”, jutalmul egy harmonikus, kiegyensúlyozott felnőtt kapcsolattá fejlődik szerelmünk. Egy igazán jól működő kapcsolat kialakításához szükséges az együttműködés, a kitartás, a kölcsönösség, a rugalmas alkalmazkodás és a nyitottság. Minden kapcsolatnak, megvannak a fejlődéshez elengedhetetlenül hozzátartozó fázisai. Nézzük, melyek ezek, és melyik szakaszban milyen elakadásokkal találkozhatunk.

Első szakasz – Mi

Az első szakasz az egymásra találás, a szerelem, a szimbiózis, és az összeolvadás időszaka. A „nem tudok a másik nélkül élni” érzés tölti be a kapcsolat minden pillanatát. Ebben a szakaszban az én-határok fellazulnak, szinte eggyé olvadnak a szerelmes párok. A hasonlóságok kerülnek előtérbe. Csak azt vagyunk hajlandóak észrevenni, ami az egyformaságra fókuszál: azokat a zenéket kedveli, azokat az ételeket szereti a legjobban, épp úgy gondolkodik a világról a másik, mint mi. Ezt az idealizálás korszakának is nevezhetnénk. A szerelem, ami ebben a szakaszban szinte elönti a párokat, később aranytartalékként tud funkcionálni, ha viszont ez a szerelem hiányzik a kapcsolat elején, állandó hiányérzet fogja átjárni a kapcsolatot, és ezt a hiányt egy másik kapcsolatban keresik majd a pár tagjai.

Második szakasz – Én

A második az elkülönülés, a realizálás szakasza. Ilyenkor a pár kezdi reálisabban látni egymást, a különbségeket és a negatív tulajdonságokat is észreveszik. Mindenki próbálja a saját értékrendje felé terelni a másikat, és a kapcsolatot. Elindul a dominancia harc, az egymás megváltoztatására való törekvés. Ha sikerül egymás másságának elfogadása, a közös értékrend kialakítása az egyéni különbözőségek megtartása mellet, a kapcsolat túléli ezt a legnehezebb szakaszát. Elindulhatnak egy közösen elfogadott értékek mentén építeni a jövőt.

Harmadik szakasz – Ők

A harmadik szakaszban a kapcsolat már biztonságot ad számunkra, és biztos háttérként működik, kitekintünk a kapcsolatból. Ez a függetlenség és kapcsolódás szakasza. Fontosakká válnak a barátok, társas kapcsolatok, az egyéni karrier építése.

Negyedik szakasz – Te

A negyedik szakasz az újraközeledés időszaka. Kialakul az egyensúly az „én”, és a „mi” között. Az összecsiszolódás, a csaták megvívása után újból a kapcsolatra fókuszál a pár. Ideális esetben sajátságos vitakultúra alakul ki a felek között. Már nem ijednek meg egy kisebb veszekedéstől, jól tudják kezelni ezeket a helyzeteket. Az érzelmi tartalékok töltik újra a kapcsolatot. Ekkorra megtanulnak segíteni a másiknak akkor is, ha az nehéz, vagy terhes a számukra. Kialakul a valódi intimitással teli érett, felnőtt párkapcsolat.

A fenti szakaszok egymásra épülnek, és mindegyiknek megvan a maga funkciója. Lehetnek, és gyakran vannak is elakadások, amik megakadályozzák, hogy a kapcsolat egy másik, magasabb szintre kerüljön. Kevéssé szerencsés esetben az is előfordulhat, hogy a pár tagjai nem egyforma ütemben fejlődnek, nincsenek szinkronban, ami szintén okozhat elakadást a kapcsolat fejlődésében.

A honlapon a jobb élmény és a biztonság érdekében sütiket (cookie) használunk. További információk